Storytelling, wat is het en hoe begin je ermee?

Storytelling, iedereen heeft het erover maar wat is het nou eigenlijk? En nog belangrijker, hoe laat je het voor jouw merk werken? Letterlijk vertaald is storytelling niet meer dan ‘verhalen vertellen’. In de praktijk is het echter veel meer dan dat. Het is een krachtige tool waarmee organisaties beleving toevoegen aan hun boodschap om mensen echt te raken.

Bouw een lange termijn relatie met jouw doelgroep

Harde feiten of moeilijke boodschappen maak je toegankelijk met storytelling. Doe je het op de juiste manier? Dan roepen jouw verhalen positieve emoties op. Niet alleen belangrijk voor het laten doordringen van jouw boodschap maar mensen onthouden je boodschap ook beter. Dat draagt dan weer bij aan het opbouwen van een lange termijn relatie met jouw doelgroep en het versterken van jouw merk. Storytelling is dus een prachtige tool om jouw doelgroep duurzaam aan jouw merk te verbinden.

“95% van onze beslissingen nemen we op basis van emotie.”

Beslissingen nemen is niet rationeel

Onderzoek van Harvard Business Review wijst uit dat 95% van onze beslissingen gebaseerd zijn op ons cognitieve brein. Het deel in ons brein waar emotie de boventoon voert. Heel belangrijk dus om in gedachten te houden als je jouw doelgroep wil overtuigen van jouw product of dienst. Met alleen harde feiten kom je er niet, je moet jouw doelgroep laten zien en voelen wat jouw product of dienst voor ze kan betekenen. Je wil betekenis geven aan jouw merk. Storytelling is de ideale manier om emotie op te wekken bij jouw doelgroep en indirect te overtuigen.

3 tips als je wil starten met storytelling

Een goed verhaal is deelbaar en spoort jouw doelgroep aan om uit zichzelf, jouw verhaal door te vertellen. Een mooiere manier van marketing bestaat haast niet! Maar een goed verhaal vertellen is nog niet zo eenvoudig. Het is zelfs zo dat je het ook nog ‘fout’ kunt doen waardoor je jouw doelgroep juist van je afduwt in plaats van aan je bindt. Hou daarom de volgende 3 dingen in je achterhoofd als je wil starten met storytelling:

  • Zorg voor een authentiek verhaal dat dicht bij jouw why ligt. Anders geloven mensen je niet en doet het juist afbreuk. Zingeving is key vandaag de dag.
  • Stel je kwetsbaar op, durf ook de tekortkomingen van jouw organisatie te laten zien. Dat maakt je menselijk. De ideale manier om jouw doelgroep aan je merk te binden.
  • Vermijd salesboodschappen in jouw verhaal. Dit doet direct afbreuk aan je verhaal. Vertrouw erop dat jouw verhalen positieve emoties oproepen bij jouw doelgroep en dat je doelgroep zelf de conclusie trekt dat hij betrokken wil zijn bij jouw merk en gebruik wil maken van je producten of diensten.

Meer weten over hoe je storytelling kunt toepassen in jouw organisatie? Bekijk mijn korte videoserie over storytelling of stuur me een berichtje. Ik denk graag met je mee!

Floor van Wakeren

Floor van Wakeren

Strateeg

“Luisteren, vragen, nog meer luisteren, even laten bezinken, jou uitdagen en repeat. Dat is mijn stijl. Ik wil graag begrijpen wat jij doet om je op de beste manier te kunnen helpen. Snap ik je? Dan vertaal ik jouw ambitie naar een praktisch marketingconcept, bepalen we samen passende marketingactiviteiten of help ik je met het vinden van rake woorden.”

Storytelling gaat over eerlijke verhalen, geen salespitches dus!

Meer van ons werk

Stenendijk in Hasselt

Stenendijk in Hasselt

Hoe verstevig je een eeuwenoude dijk, op duurzame wijze, zonder dat de omwoners en het nabij gelegen natuurgebied ... verder lezen

Patiënt Ervarings Verhalen

Patiënt Ervarings Verhalen

Een nieuw logo, een passend kleurenpallet, goed leesbare typografieën en designelementen die rekening houden met ... verder lezen

Toe aan een nieuwe website? Zo vind je een webbouwer die bij je past.

Toe aan een nieuwe website? Zo vind je een webbouwer die bij je past.

De kogel is door de kerk: je gaat voor een nieuwe website. Tof! Maar hoe pak je dat nou aan? Je hebt ongetwijfeld ... verder lezen

IGNE, van marketingplan naar content

IGNE, van marketingplan naar content

In het marketingplan liggen de ambities vast, met sterke content helpen we IGNE om de ambities waar te maken en ... verder lezen