Haal meer uit je videobudget met deze 5 tips

Wie aan marketing en branding doet, en wie doet dat nou niet, kan anno 2023 niet meer zonder video. Video is hot. Video is overal en video werkt. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet helemaal leegloopt op de productie van goed videomateriaal? Met deze 5 tips haal je het maximale uit jouw videobudget.

Tip 1: bepaal het doel van de video

Het klinkt misschien als een open deur, maar dit is echt belangrijk. En nee, dit is niet eenvoudig. Als je een videoproductie start zonder precies te weten welk doel je uiteindelijk wil bereiken, hoe weet je dan of de videoproductie geslaagd is? En hoe weet je waar je de video moet inzetten? Je verzandt in discussies die gaan over ‘of de video wel mooi is’. Absoluut niet relevant als jij weet welk doel je wil behalen. Dan gaat het namelijk niet over ‘wat mooi is’ maar over ‘wat werkt’.

Dus, wil je jouw doelgroep iets uitleggen? Of wil je ze overtuigen? Of wil je alleen maar aandacht trekken? Allemaal totaal verschillende doelen die om een compleet andere videoproductie vragen.

“Een goede videoproducent helpt je om jouw doel scherp te krijgen en denkt met jou mee over de juiste vorm.”

Tip 2: zorg voor een duidelijke boodschap

Als jouw doel is om te overtuigen, zorg dan voor een duidelijke boodschap die hierbij helpt. Ga niet proberen om meerdere boodschappen in jouw video te stoppen. Het haalt de kracht weg van de hoofdboodschap en zorgt ervoor dat de video minder goed te volgen is. Zeker nu het belangrijker is dan ooit om op te vallen, en wel snel. Kun je beter focussen op één duidelijke boodschap.

 

Tip 3: bedenk vooraf waar je de video(s) wil inzetten

Maak je video’s om je website te verrijken? Of wil je juist traffic genereren naar jouw website met video advertenties? Of zoek je videocontent voor in jouw nieuwsbrieven? Het kanaal bepaalt in welke formaten je de video nodig hebt, hoe lang de video idealiter is, en welk concept aanspreekt.

 

Tip 4: schiet in 4K zodat je verschillende formaten aan kan

Niets irritanter dan een prachtige video te hebben laten maken om er achteraf achter te komen dat je hem niet in het juiste formaat hebt. Meestal worden video’s in 16:9 geschoten maar als je ze wil gebruiken als Instagram Story of er een Reel van wil maken, heb je juist 9:16 nodig.

Probeer je die 16:9 video om te zetten naar 9:16? Dan lukt dat vaak niet. Je krijgt lelijke zwarte randen om de video, de kwaliteit laat het afweten en de uitsnede werkt niet waardoor je bijvoorbeeld maar de helft van iemands gezicht ziet.

Hoe je dit kunt voorkomen? Precies, video in 4K schieten. Door in 4K te schieten, heb je namelijk een groter plaatje en kan de videomaker spelen met verschillende uitsnedes. Handig als je hetzelfde materiaal in verschillende formaten wil gebruiken.

Let op: hoewel dit een hele mooie manier is om hetzelfde materiaal te hergebruiken, vraagt ieder platform wel om z’n eigen type video. Een Instagram Story vraagt vaak om ander soort content dan de bedrijfsvideo op jouw website. Zet de video dus niet 1-op-1 om, maar maak een aparte variant op basis van het bestaande materiaal.

 

Tip 5: hergebruik je videomateriaal

Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door naast de volledige video een aantal korte social snippets te (laten) maken. Dit zijn korte clipjes van 10 tot 15 seconden die goed werken op social media. Waarmee je de aandacht trekt om de kijker vervolgens naar jouw platform te halen waar de volledige video te zien is. Zo haal je uit 1 draaidag materiaal voor meerdere video’s.

Je kunt tijdens de draaidag ook extra sfeerbeelden (laten) draaien die je op een later moment kunt inzetten voor een volgende video. Door met een vaste videopartner te werken, kun je bij die partner een beeldbank opbouwen. Hoe meer je met elkaar maakt, hoe meer materiaal je hebt om uit te putten. Hoe rijker je video’s worden en hoe efficiënter je kunt produceren. Daarnaast ontwikkel je samen ook echt een herkenbare video stijl die bijdraagt aan het vertellen van jouw authentieke merkverhaal.

Kortom, hoe beter je weet waarvoor je video wil inzetten, hoe efficiënter je kunt werken.

Weet je nog niet precies wat video voor jou kan opleveren? Lees hier 5 redenen om video toe te voegen aan jouw recruitmentstrategie.

0/5 (0 Reviews)
Floor van Wakeren

Floor van Wakeren

Strateeg

“Luisteren, vragen, nog meer luisteren, even laten bezinken, jou uitdagen en repeat. Dat is mijn stijl. Ik wil graag begrijpen wat jij doet om je op de beste manier te kunnen helpen. Snap ik je? Dan vertaal ik jouw ambitie naar een praktisch marketingconcept, bepalen we samen passende marketingactiviteiten of help ik je met het vinden van rake woorden.”

Op zoek naar een goede videopartner?

You found one! Wij denken écht met je mee en zetten jouw budget zo effectief mogelijk in. Want als jij shinet, shinen wij ook :). Stuur je ons een bericht?

Als jij weet welk doel je wil behalen met video, dan gaat het niet over ‘wat mooi is’ maar over ‘wat werkt’.